Pannonhalmi bortúra

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Megismerkedünk a történelmi bencés hagyományokkal, meglátogatjuk a Pannonhalmi Főapátságot. Bortúránk alkalmával megkóstoljuk, a régió jellegzetes borait, megismerkedünk a legkorszerűbb technológiákkal rendelkező Pannonhalmi Apátsági Pincészettel. 

ÍZELÍTŐ

♦  Egésznapos túra Pannonhalmára
♦  Pannonhalmi Apátság megtekintése, mely 1996 óta az UNESCO világörökség része
♦  ismerkedés a Pannonhalmi aptáság boraival, 5 tételes kóstolóval
♦  Ebéd az Aptásági Viator étteremben
♦  Wine a'More borszakértő túravezetés

 

PROGRAM

Az egyik első írásos emlékünk, a Szent Márton hegyén fekvő monostor (ma Pannonhalmi Főapátság) alapítólevele már egyértelműen utal a vidék borkészítési hagyományára, hiszen a tized alá eső termények között elsőként említi a szőlőt. Egy apátsági összeírás alapján 1093-ban a szőlőművesek a vidék lakosságának 17 százalékát tették ki. A Pannonhalmi Borvidék mintegy 650 hektárnyi művelt szőlőültetvényével Magyarország egyik legkisebb, ugyanakkor talán leghosszabb szőlészetiborászati múltra visszatekintő régiója. Az 50 hektáron gazdálkodó Apátsági Pincészet széles fajtaválasztékkal dolgozik. Elsősorban fehérborokat készítenek – többek között rajnai rizlingből, sauvignon blancból, olaszrizlingből – és jegyzik a Tricolis cuvée, a Hemina vagy a kékszőlőből készült Infusio márkákat.


A borvidék hagyományosan fehérbort termelő terület, bár az 1900-as évek elején még csaknem azonos volt a fehér és a vörös fajták aránya. A borvidék legjellemzőbb talajképző alapkőzete a lösz. A borvidék talajadottságai változatosak. Az alapkőzeteken barna erdőtalajok, illetve kisebb arányban barnaföldek alakultak ki. A borvidék klímája kedvező. Az évi középhőmérséklet 10 C°. A fényellátottság közepes, az évi napfénytartam 2000 óra körül alakul. Az évi csapadékösszeg sokéves adatok alapján 600-650 mm között várható. A csapadékeloszlás viszonylag szerencsésnek mondható.

 

ÚTITERV

9:00 Indulás Budapestről autóbusszal
11:00 Apátsági látogatás tárlatvezetővel
13:00 Háromfogásos ebéd a Viator étteremben
15:00 Pincészeti látogatás szakvezetővel, kommentált borkóstoló 5 borral
17:00 Indulás vissza

 

RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA

♦ az utazási költségeket
♦ a belépőt és tárlatvezetést a Pannonhalmi Főapátságban
♦ a 3 fogásos ebédet az elegáns Viator Étteremben 
♦ a borkóstolást az Apátsági Pincében
♦ a csoportot borszakértő túravezető kíséri

 

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA ♦ a személyes költségeket ♦ a programon felüli étel- és italfogyasztást

UTAZÁS ♦ Budapest-Pannonhalma oda-vissza minibusszal

A TÚRA IDŐTARTAMA ♦ egész nap

A TÚRA NYELVE ♦ magyar, angol

CSOPORTMÉRET ♦ a túra 20 főtől indul

 

TÚRA IDŐPONTJA ♦ LEKÉRÉSRE

 

FOGLALÁS ÉS TOVÁBI INFORMÁCIÓ ♦ +36 30 205 2840  ♦ wineamore@wineamore.hu

 

Kérje Egyedi Ajánlatunkat ♦ Más időpontban, másik borvidékre vagy másik borászathoz szeretne utazni? Boros tanulmányokat folytató csapatoknak, cégeknek "csapatra szabott" programokat is ajánlunk. Túráinkon Magyarország exkluzív szállásaira kísérjük el, ahol elegáns környezetben élvezhetik a borok, a gasztronómia és a természet szépségeit

Főzőkurzus

Csapaépítő programot keres cégének? Kellemes borozgatós programra vágyik barátaival? Hatalmas fák árnyékában, egy több száz éves házban található meg főzőtanfolyamaink helyszíne, 2-8 fő részére. A „boszorkánykonyhában” Gabi és Janka irányításával...

Program

Zamatos fehérek a Neszmélyi borvidékről

TÚRA | lekérésre | Alig egy órányi autózással érhetjük el Budapestről a Vértes, a Gerecse és a Duna által határolt szelíd lankákon a neszmélyi borvidéket. A borkészítés hagyománya a középkorig vezethető vissza, számos ma látogatható pincében a...

Program

Bikavér-élmény Egerben

Egri kiruccanás a borvidék két jelentős borpincéjének megismerésével, egy kis kultúrával, természeti kincsekkel és szakavatott vezetéssel. Készítsd el velünk saját bikavéredet, látogassuk meg az Egri Bikavér Múzeumot, egy modern borbárt, ismerkedjünk meg igazi bikavérekkel, és tanuljunk a...

Program

Egész évben elérhető

Kérésre indítjuk
Vissza